жүктеу
Өзіңізді нитраттардан қалай қорғауға болады: сарапшылардың кеңестері
Как уберечь себя от нитратов: советы специалистов 11.09.2019

Бүгінгі таңда бізге қарапайым көрінеді, тіпті қарапайым өнімдер де қауіпті болуы мүмкін. Көкөністер мен жемістердің өнімділігін арттыру, олардың пісуін тездету үшін әр түрлі химиялық тыңайтқыштар қолданылатыны ешкімге құпия емес. Дүкендердің сөрелерінде азық-түлік қоспалары жоқ тағамдар өте аз.

Оларсыз ешқандай жолмен мүмкін емес: шұжық түсін жоғалтып, сатып алушыға жағымсыз болады, ірімшік иісі мен түсін жоғалтады, консервіленген көкөністер көбіне көгеріп кетеді, ал көкөністер өрісте тез қарқынмен піспейді. Бірақ, нитраттарды қолданған кезде, қолдану жылдамдығын қатаң сақтау керек және бәрі қалыпты жағдайда болуы керек екенін ұмытпаңыз.

Біз екеуміз неге жиі бас айналатынымыз туралы ойламаймыз, жұмыс қабілеті төмендейді, кейде есімізді жоғалтады. Біз бәрін экологияға, шаршауға, қиын өмірге бөлеміз. Егер нәжіс немесе құсу болса, біз нашар дайындалған тағаммен уланған деп ойлаймыз. Нитраттар туралы ой тіпті менің ойыма да енбейді.

Әр адам нитраттардың қайда және қандай өнімдерде болатынын білуі керек. Бүгінгі күні олар барлық көкөністер мен жемістерде кездеседі, бірақ әртүрлі мөлшерде.

Көкөністер бар, оларда нитраттар тек жоғарғы жапырақтарда ғана емес, ішінде де жиналады. Осындай көкөністердің бірі - қырыққабат. Қолданар алдында, жоғарғы жапырақтардың бірнеше қабатын алып тастау керек, содан кейін бірнеше сағат бойы суға малыну керек. Әрине, бұл сіздің бақшаңызда өсірілген немесе базардан сенімді, сенімді сатушылардан сатып алынған қырыққабатқа қолданылмайды. Бірақ қырыққабаттың сабағы ешқандай жағдайда мүмкін емес, өйткені оған барлық зиянды заттар жиналады.

Шалғам, қызылша, редис сияқты көкөністерде жоғарғы және төменгі бөліктерді алып тастаған дұрыс, сквошта сабақтың үстіңгі бөлігін кесіп тастау керек.

Қызанақ пен бұрышта зиянды заттар жоғарғы бөлікте, сондай-ақ оларды кесіп тастау керек.

Жасыл пиязда нитраттар тамырға шоғырланған, оны алып тастау керек.

Көптеген көкөністер мен жемістер бетіне зиянды заттар жинауды жөн көреді. Цуккини, картоп, алма, алмұрт және қиярды жемес бұрын, оларды аршып алу керек. Сәбізде - ортаны жеуге болмайды, қауіпті болуы мүмкін. Зиянды заттар сонымен қатар құйрықтың жанындағы қалың ұшыға жиналады, оны алып тастау керек.

Нитратты көкөністер қандай көрінеді?

Мысалы, нитратты қиярдың сарғыш түсі және жұмсақ тайғақ консистенциясы бар, ашық, ащы дәмі бар.

Нитратты қарбыздың целлюлозасында сарғыш жолақтары мен мөрлері бар.

Айта кету керек, бұл көптеген адамдар, әсіресе балалар, уландыратын қарбыз. Өйткені, оны химиясыз ерте кезеңде өсіру өте қиын. Химиялық тыңайтқыштар мен үстіңгі таңғыштардың арқасында тұтынушыларды қызықтыратын мінсіз презентациясы бар.

Егер картоптың, қиярдың, асқабақтың қабығында сары дақтар болса, онда бұл нитраттардың көп болуын білдіреді.

Әрине, біз өзімізді нитраттардан толық қорғай алмаймыз. Көбіне олар біздің үстелге өнімдермен бірге келеді. Біз өз денсаулығымызға және жақын адамдарымыздың әл-ауқатына қамқорлық жасауымыз керек. Бір сөзбен айтқанда, сізге денеңізге зиянды заттардан арылуға көмектесу керек. Күн сайын біздің рационда қышқыл сүт өнімдері болуы керек: сүт, сүзбе және т.б. Бұл өнімдер нитраттарды белсенді түрде жояды.

Сонымен қатар, сізге өсімдік майы, тұтас бидай наны, сүт қосылған жасыл шай қажет. Сонымен қатар, нитраттардың уыттылығы, олардың организмде жинақталуы С, А, В, Е витаминдерін төмендетуі мүмкін.

Алайда, нитраттарға қарсы ең жақсы қорғаныс - жемістер мен көкөністерді мезгіл-мезгіл тұтыну.

Егіндікөл аудандық филиалының бастығы
Ақмола облысы
«Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ РМК
А.Сейілова