Қарбыз маусымы қызу жүріп жатыр, яғни бұл алып жидектегі нитраттардың мөлшері өзекті болып қала береді. Zakon.kz Ұлттық сараптама орталығына елорданың әртүрлі нүктелерінен: супермаркет, базар және тұрмыстық дүкеннен қарбыз жеткізіп, эксперимент жүргізді.
ҚР Денсаулық сақтау министрлігі Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау комитетінің Ұлттық сараптама орталығының астаналық филиалында олар қарбызды да, көкөністі де, жеміс-жидектерді де нитартқа оңай тексере алады. Жалпы тізімде ондаған түрлер бар.
Фото: Zakon.kz
Редакциялық қарбыздар зертханаға жеткізілгеннен кейін олар мұқият жуылып, кептірілді. Содан кейін олар екіге кесіледі. Зертхана қызметкерлері қарбызда нитраттардың бар-жоғын арнайы экспресс жолақтар арқылы тексереді. Айтпақшы, тек тұтас, қолы тимеген қарбызды тексеруге болады. Бір кесек немесе жартысын әкелсең, қабылдамайды.
Фото: Zakon.kz
Санитарлық-гигиеналық зертхананың дәрігері Ақмарал Нармұратова құрамында нитраттары көп тағамдарды тұтынудың салдары қандай болатынын айтып берді.
«Нитраттар – қарбыз пісіп, түс алуы үшін тыңайтқыштар.Нитраттардың өзі қауіпті емес.Ағзаға олардың көп мөлшері түскенде қауіпті.Бұл жағдайда олар ағзаға түскенде нитриттерге айналады.Бұлар қазірдің өзінде эндогендік қасиеттері бар канцерогенді заттар.Сондықтан қатерлі ісік, жүрек-қан тамырлары аурулары, оттегі ашығуы, асқазан-ішек жолдары өте терең зардап шегеді, оның ішінде диарея, адам денсаулығы үшін әсіресе қауіпті.Сондықтан нитраттарды көп мөлшерде қабылдау. дене қауіпті » .
Ақмарал Нармұратова
Фото: Zakon.kz
Оның мәліметінше, қарбыздағы нитраттардың рұқсат етілген шекті мөлшері килограммына 60 мг құрайды.
Қызметкерлер экспресс жолақ салынған тілік жасайды. Нәтижені анықтау кезінде түс шкаласы қолданылады.
Фото: Zakon.kz
Фото: Zakon.kz
"Нитраттардың мөлшері түстері бар шкаламен анықталады. Бұл жерде бізде әр кг үшін 10 мг шегінде екенін көріп отырмыз. Рұқсат етілген доза кг үшін 60 мг. Яғни, қарбыз тұтынуға жарамды. Оларды жеуге болады."
Ақмарал Нармұратова
Базардан, дүкеннен және супермаркеттен сатып алынған үш қарбыз да тұтынуға қауіпсіз болып шықты, бұл жақсы жаңалық. Дегенмен, мұндай нәтижелер әрдайым бола бермейді.
«Деңгей 1 кг-ға 100 мг-ға жеткен жағдайлар болды. Бір ай бұрын біз науқан жүргізген едік, содан кейін нитраты артық осындай қарбыздар мен қауындарды кездестірдік», - деді
Ақмарал Нармұратова .
Фото: Zakon.kz
Ол бұл қызметке заңды тұлғалар да, жеке тұлғалар да келісім-шарт негізінде жүгіне алатынын атап өтті. Дегенмен, соңғысы өте мұқият қарбыз сатып алушыларын қоспағанда, өте сирек қолданылады.
«Зерттеуден кейін біз барлық стандарттар мен анықталған шоғырлануды көрсететін ресми құжатты - хаттаманы, қорытындыны береміз. Бірақ сатушыға бірдеңе көрсету үшін сатып алушыда түбіртек болуы керек».
Ақмарал Нармұратова
Оның айтуынша, базарларда жергілікті дәрігерлер қауын-қарбызды базарға жібермес бұрын арнайы құрылғылармен – экспресс нитрат өлшегіштермен тексеріп шығуы керек.
"Қарбыздағы нитраттарды көзбен анықтау мүмкін емес. Ол үшін құрылғы немесе осындай экспресс жолақтар қажет. Ешқандай айқын белгілер жоқ"
Ақмарал Нармұратова
Негізінде, заңды тұлғалар тоқсанына бір рет немесе жарты жылда бір рет өткізілетін өндірістік бақылау мақсатында қарбызды сараптау үшін Ұлттық сараптама орталығының зертханасына жүгінеді.
"Зертханада тек қарбыз ғана емес, көкөністер мен жемістер де тексеріледі. Ең танымалдары - картоп, сәбіз, пияз, қызылша. Нитраттардың бар-жоғын толық тізімде тексере аламыз. Әр өнімнің өзінің рұқсат етілген дозасы бар. Басқа тағамдар. өнімдердің калориялығы да, термиялық өңдеу сапасы да тексеріледі – бұл қазірдің өзінде дайын өнім.Жеке кәсіпкерлер, жауапкершілігі шектеулі серіктестіктер – балабақшалар, мектептер, мейрамханалар, дәмханалар жиі жүгінеді»
Ақмарал Нармұратова
Фото: Zakon.kz
Ақмарал Нармұратова қазір барлық көкөністер мен жемістерге химиялық заттар толтырылған деген пікірмен келісе алмады. Оның практикалық тәжірибесі керісінше көрсетеді.
«Біздің тәжірибемізде жалпы 400 зерттеудің ішінде рұқсат етілген стандарттардан асатын 10 анықталған өнім болуы мүмкін. Бұл аз сан » .
Ақмарал Нармұратова
ҚР ПДП Медициналық орталығының санитарлық-эпидемиологиялық сараптама орталығы қарбыздан уланудан қалай сақтану керектігін айтып берді . UDP қарбызды сенімді және сенімді сатушылардан сатып алуға және пайдаланылған газдар жидектердің бетіне жиналуы мүмкін бос жолдардың жанында сатып алмауға кеңес береді.
Дереккөз: zakon.kz