Loader icon жүктеу

Комитеттер

"Кодекс Алиментариус /" комиссиясы Атқару Комитетін, үйлестіру аймақтық комитеттерін және 16 түрлі бейінді комитеттерді қамтиды.

Атқарушы комитеті

Кодекстің атқарушы комитеті төрағадан, төрағаның үш орынбасарынан, алты өңірлік үйлестірушіден және кодекстің әртүрлі географиялық топтарынан сайланған жеті өкілден тұрады. Сессиялар арасындағы кезеңде Атқарушы комитет комиссияның атқарушы органы ретінде әрекет етеді.

Атап айтқанда, Атқарушы комитет комиссияның жұмысын жалпы бағдарлауға, стратегиялық жоспарлауға және бағдарламалауға қатысты комиссия ұсыныстарын жасай алады.

Атқарушы комитет жұмыс жүргізу жөніндегі ұсыныстарға "сыни талдау" жүргізе отырып және стандарттарды әзірлеу барысын қадағалай отырып, стандарттарды әзірлеу жөніндегі комиссияның бағдарламасын басқаруға көмек көрсетеді

Аймақтық үйлестіру комитеттері

Кодекстің алты аймағы бар, олардың әрқайсысы ФАО/ДДҰ бірлескен өңірлік үйлестіру комитетімен ұсынылған. Әрбір комитет аймақтың азық-түлік өнімдерінің стандарттары мен сапасын бақылауға қатысты проблемалары мен қажеттіліктерін анықтауға жауап береді. Өңірлік деңгейдегі бірлескен жұмыстың арқасында елдер осы саладағы инфрақұрылымдық әлеуетті нығайту мақсатында реттеу саласындағы өзекті мәселелерді және тамақ өнімдерінің сапасын бақылауға байланысты проблемаларды көтере алады.

http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/codexalimentarius/photo-archive/RCCs2018.jpgАймақтық үйлестірушілер

солдан оңға қарай Кения, Үндістан, Қазақстан, Чили, Вануату, Иран

Стандарттар

Өңірлер, комитеттің пікірінше, болашақта халықаралық нарықтарға шығу үшін әлеуеті бар өнімдерді қоса алғанда, осы өңір үшін қызығушылық тудыратын өнімдерге жалпы әлемдік стандарттарды әзірлеу жөніндегі комиссияға ұсынымдар бере алады. Өңірлер сондай-ақ осы аймақтың ішінде тек қана немесе тек қана сауда нысаны болып табылатын азық-түлік өнімдеріне арналған өңірлік стандарттарды әзірлей алады.

Консультативтік рөл

Өңірлік комитеттер комиссия қызметінің өңір үшін ерекше маңызы бар кез келген аспектілеріне назарын аудара алады және өңірдегі үкіметаралық және халықаралық үкіметтік емес ұйымдар жүргізетін тамақ өнімдеріне арналған барлық өңірлік стандарттар бойынша жұмысты үйлестіруді нығайта алады.

Кодекс стандарттарын үйлестіру және енгізу

Бұл комитеттер аймақтық деңгейде жалпы үйлестіруші рөл атқарады және комиссиядан түскен сұраныстарға жауап береді

Бейінді комитеттер

Жалпы мәселелер жөніндегі комитеттер

Жалпы пәндер бойынша комитеттер барлық өнімдер мен өнім санаттары бойынша қолданылатын жалпы стандарттарды, нұсқаулықтар мен практика кодекстерін әзірлейді. Бұл мәтіндер гигиеналық практикаға, таңбалауға, қоспаларға, инспекцияға және сертификаттауға, тамақ пен ветеринарлық препараттар мен пестицидтердің қалдықтарына қатысты

CCCF Азық-түлік өнімдеріндегі ластаушы қоспалар жөніндегі кодекс комитеті

CCFA Азық-түлік қоспалары жөніндегі кодекс комитеті

CCFH Азық-түлік гигиенасы кодексінің комитеті Қолданыстағы

CCFICS Комитет Кодекса по системам контроля и сертификации импорта и экспорта пищевых продуктов

CCFL Азық-түлік өнімдерінің импорты мен экспортын бақылау және сертификаттау жүйелері жөніндегі кодекс комитеті

CCGP Кодекстің жалпы қағидаттар жөніндегі комитеті

CCMAS Кодекстің талдау және сынама алу әдістері жөніндегі комитеті

CCNFSDU Комитет Кодекса по питанию и продуктам для специального диетического питания

CCPR Арнайы диеталық тамақтануға арналған тамақтану және тамақ өнімдері жөніндегі кодекс комитеті

CCRVDF Азық-түлік өнімдеріндегі ветеринариялық дәрі-дәрмектердің қалдықтары жөніндегі кодекс комитеті

Тауарлар жөніндегі комитеттер

Кодекстің тауарлық стандарттары сатылатын 200 - ге жуық тауарлардың физикалық және химиялық сипаттамаларын анықтайды-алма мен бидайдан мұздатылған балық пен бөтелкедегі суға дейін.

CCCPL

Дәнді, дәнді және бұршақты дақылдардан жасалған өнімдер жөніндегі кодекс комитеті

CCFFV

Жаңа піскен жемістер мен көкөністер кодексінің комитеті

CCFO

Май және өсімдік майы кодексінің комитеті

CCPFV

Қайта өңделген жемістер мен көкөністер кодексінің комитеті

CCSCH

Дәмдеуіштер мен аспаздық шөптер кодексінің комитеті

Арнайы үкіметаралық жұмыс тобы

TFAMR

Микробқа қарсы тұрақтылық жөніндегі арнайы үкіметаралық жұмыс тобы

Қолданбасын орнатыңыз:
1) Ашыңыз сайты Safari
2) сақтау Түймешігін түртіңіз
3) Қосу экран үйге

Комиссия «Кодекс Алиментариус/» включает Исполнительный комитет, координационные региональные комитеты и 16 различных профильных комитетов.

Исполнительный комитет

Исполнительный комитет Кодекса состоит из председателя, трех заместителей председателя, шести региональных координаторов и семи избранных представителей из различных географических групп Кодекса. В период между сессиями Исполнительный комитет действует как исполнительный орган Комиссии.

В частности, Исполнительный комитет может делать предложения Комиссии относительно общей ориентации, стратегического планирования и программирования работы Комиссии.

Исполнительный комитет оказывает помощь в управлении программой Комиссии по разработке стандартов, проводя «критический анализ» предложений по проведению работы и отслеживая ход разработки стандартов.

Региональные координационные комитеты

Имеется шесть регионов Кодекса, каждый из которых представлен совместным региональным координационным комитетом ФАО/ВОЗ. Каждый комитет отвечает за определение проблем и потребностей региона в отношении стандартов и контроля качества пищевых продуктов. Благодаря совместной работе на региональном уровне страны могут поднимать актуальные вопросы в области регулирования и проблемы, связанные с контролем качества пищевых продуктов, в целях укрепления инфраструктурного потенциала в данной области.


Региональные координаторы

слева направо Кения, Индия, Казахстан, Чили, Вануату, Иран

Стандарты

Регионы могут давать рекомендации Комиссии по разработке общемировых стандартов на продукты, представляющие интерес для данного региона, включая те из них, которые, по мнению Комитета, обладают потенциалом для выхода в будущем на международные рынки. Регионы могут также разрабатывать региональные стандарты на пищевые продукты, являющиеся исключительно или почти исключительно предметом торговли внутри данного региона.

Консультативная роль

Региональные комитеты могут привлекать внимание Комиссии к любым аспектам ее деятельности, имеющим особую значимость для региона и укреплять координацию работы по всем региональным стандартам на пищевые продукты, проводимой межправительственными и международными неправительственными организациями в регионе.

Координация и внедрение стандартов Кодекса

Эти комитеты играют общую координирующую роль на уровне региона и отвечают на запросы, поступающие от Комиссии. Они также всемерно содействуют внедрению в государствах-членах стандартов Кодекса и максимально допустимых уровней остатков

Профильные комитеты

Комитеты по общим вопросам

Комитеты по общим предметам разрабатывают Общие стандарты, руководства и кодексы практики, которые применяются поперек всех продуктов и категорий продуктов. Эти тексты касаются гигиенической практики, маркировки, добавок, инспекции и сертификации, питания и остатков ветеринарных препаратов и пестицидов.

CCCF Комитет Кодекса по загрязняющим примесям в пищевых продуктах Действующие

CCFA Комитет Кодекса по пищевым добавкам Действующие

CCFH Комитет Кодекса по гигиене пищевых продуктов Действующие

CCFICS Комитет Кодекса по системам контроля и сертификации импорта и экспорта пищевых продуктов Действующие

CCFL Комитет Кодекса по маркировке пищевых продуктов Действующие

CCGP Комитет Кодекса по общим принципам Действующие

CCMAS Комитет Кодекса по методам анализа и отбора проб Действующие

CCNFSDU Комитет Кодекса по питанию и продуктам для специального диетического питания Действующие

CCPR Комитет Кодекса по остаткам пестицидов Действующие

CCRVDF Комитет Кодекса по остаткам ветеринарных лекарственных препаратов в пищевых продуктах Действующие

Комитеты по товарам

Товарные стандарты Кодекса определяют физические и химические характеристики почти 200 продаваемых товаров - от яблок и пшеницы до замороженной рыбы и воды в бутылках.

CCCPL

Комитет Кодекса по продуктам из зерновых, стручковых и бобовых культур

Действующие

CCFFV

Комитет Кодекса по свежим фруктам и овощам

Действующие

CCFO

Комитет Кодекса по жирам и маслам

Действующие

CCPFV

Комитет Кодекса по переработанным фруктам и овощам

Действующие

CCSCH

Комитет Кодекса по специям и кулинарным травам

Действующие

Специальная межправительственная рабочая группа

TFAMR

Специальная межправительственная рабочая группа по антимикробной устойчивости

Действующие