жүктеу
Салауатты тамақтану
Здоровое питание 02.09.2019

Азық-түлікті пайдалану адамның өмірі мен қызметін қамтамасыз етудің негізгі факторларының бірі болып табылады. Айта кету керек, тамақ өнімдері тұтыну нарығының объектілері болып табылады, олардың сапасы мен қауіпсіздігі адамның денсаулығы мен өміріне тікелей байланысты. Осыған орай, мемлекетіміз азық-түлік тауарларының айналымы жүзеге асырылатын кәсіпкерлік қызмет салаларына, оның ішінде оларды түпкілікті тұтынушыға сатуға ерекше назар аударады. Азық-түлік тауарларының айналымының барлық кезеңдерінде (өндіру, тасымалдау, сақтау, сату) бақылау қарастырылған, онсыз салдары теріс болуы мүмкін және денсаулығына ауыр зиян келтіреді.

Іске асыру үшін қатаң бақылау шаралары қабылданғанына қарамастан, өнімдерді бұрмалау фактілері кезеңді түрде жалғасуда.

Тағамның бұрмалануы - бұл өндірістік шығындарды азайту мақсатында азық-түлік тауарларына арзан заттардың араласуы, яғни жалған тамақ өнімдері - бұл әдейі өзгертілген (жалған) және жасырын қасиеттері мен сапасы бар, олар туралы ақпарат әдейі толық емес немесе жалған.

Жасанды азық-түлік өнімдері, әдетте, сапасы төмен шикізаттан жасалатындықтан, мұндай өнімдер сапасы төмен және адам денсаулығы мен өміріне қауіп төндіреді.

«Ұлттық сараптама орталығы» КККБТУ ҚР МН Маңғыстау облысы бойынша шаруашылық жүргізу құқығындағы филиалы заманауи, дәлдігі жоғары зертханалық жабдықтарға (ПТР жабдықтары, хроматографтар, атом эмиссиясының спектрометрі, экспресс-зерттеу құралдары және т.б.) ие. Азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі және жалғандығы көрсеткіштерін зертханалық зерттеудің кең ауқымы, соның ішінде нитраттың, қалдықтың құрамын анықтау пестицидтер, антибиотиктер, гормондар және т.б.

«Халал» сериялы атауы бар өнімдердің жалған жасалуы контрафактілі азық-түлік өнімдерінің арасында ерекше орын алатындығына байланысты Филиал ДНҚ - жануарларды (шошқаларды) ұқсас тамақ өнімдерінде - ет өнімдерінде және шұжықтарда анықтау әдісін енгізді.

Өткен бір жарым жыл ішінде - әдістеме енгізілген сәттен бастап Филиалдың бактериологиялық зертханасы тек 86 үлгіні анықтау үшін халал белгісі бар өнімдерге зертханалық зерттеулер жүргізді, оның ішінде 10 шошқа шошқа етінің немесе оның құрамдас бөліктерінің болуын көрсететін 10 сынамада тіркелді. фальсификацияның көрсеткіші болып табылатын өнімнің осы түрін өндіруге арналған рецепт немесе техникалық шарттарда қарастырылмаған өнімдер.

Осындай контрафактілік өнімдерді сату жағдайларын болдырмау және тауарлар мен өнімдерді сатып алу кезінде тауарлардың таңбалануға сәйкес келетіндігіне көз жеткізу үшін сатып алушы сатушыдан сатып алынған өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттарды (сәйкестік сертификаты, ветеринариялық сертификат, сәйкестік туралы декларация және т.б.) сұрауы керек. )

Азық-түлік өнімдерін сатумен айналысатын заңды және жеке тұлғалар сатып алушыға азық-түлік өнімдерінің түпнұсқалығы және олардың адамдар үшін қауіпсіздігі туралы барлық қажетті ақпаратты беруге міндетті.

Директордың орынбасары
РМК ПВХ бойынша филиалы
ҚР ДМ КККБТУ «Ұлттық сараптама орталығы»
Маңғыстау облысында Набиев В.П.